چرا تصویر دوربین نویز داره؟!!

1401/05/18 تعداد بازدید: 569
print
  • linkedin
  • google plus
  • facebook
  • twitter
چرا تصویر دوربین نویز داره؟!!

یکی از عمده مشکلات کاربران دوربین مداربسته وجود نویز دوربین مداربسته و پرش تصویر است. وجود نویز در تصویر به معنای تصویر بی کیفیت و نامطلوب است. لذا در این مقاله سعی داریم به علل ایجاد نویز در دوربین مداربسته و رفع آن بپردازیم.


نحوه برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته

نویز دوربین مداربسته

 


ممکن است در زمان مشاهده تصاویر دوربین مداربسته کیفیت تصویری که مشاهده می کنید تحت تاثیر عواملی، دچار افت شده و چندان مطلوب نباشد. پرش و نویز تصویری که از دوربین دریافت می شود، می تواند ناشی از نقص در کابل، افت ولتاژ و… باشد. اولین قدم برای برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته تشخیص نوع و یافتن دلیل آن است. در این مقاله به بررسی انواع نویز و دلایل ایجاد نویز و لرزش تصویر دوربین مداربسته و نحوه برطرف کردن آن می پردازیم.

آن چه در این مقاله می خوانید:

  1. نویز در دوربین مداربسته چیست

  2. انواع نویز در دوربین مداربسته

  3. برطرف کردن نویز الکترونیکی دوربین مداربسته

  4. برطرف کردن نویز الکترومغناطیسی دوربین مداربسته

  5. تاثیر کیفیت تجهیزات و استانداردها

  6. عوامل موثر در پرش تصویر دوربین مداربسته

  7. تاثیر کابل نامرغوب بر نویز در دوربین مدار بسته

  8. حذف نویز دوربین مداربسته به صورت دیجیتال

  9. جمع بندی در نحوه برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته

1. نویز در دوربین مداربسته چیست؟

اولین گام به سمت برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته این است که بدانیم نویز چیست و تعریفی از آن داشته باشیم تا بتوانیم علت تاری تصویر دوربین مداربسته را شناسایی و مشکل رفع کنیم. نویز به عنوان یک خطا و انحراف از مقدار واقعی سیگنال است که در فاصله‌هایی از زمان به صورت پویا ظاهر می‌شود. نویز عاملی محسوب می‌شود که موجب اختلال در ارسال و یا دریافت اطلاعات تصویر است. نویزهای تصویر دوربین مداربسته به دو دسته تقسیم می‌شود: نویز الکترونیکی و نویز الکترومغناطیسی

2. انواع نویز در دوربین مداربسته

نویز الکترونیکی

از انواع رایج نویز در دوربین‌های مداربسته نویز الکترونیکی است. این نویز معمولا به صورت برفک و نقاط ریز رنگی در تصویر مشخص می‌شود. اغلب به دلیل تقویت بیش از حد سیگنال تصویر در نور کم این نویز به وجود می‌آید.

 

نویز الکترومغناطیسی

نویز الکترومغناطیسی نوع دیگر نویز در تصاویر دوربین مداربسته است. به طور معمول این نویز خود را به صورت خطوط یا موج در تصویر دوربین نشان می‌دهد. در برخی موارد این امواج در طول صفحه دوربین حرکت می‌کنند. نویز الکترومغناطیسی می‌تواند به علت تاثیر امواج الکترومغناطیسی بر روی دوربین یا افت شدید سیگنال تصویر در طول انتقال به وجود آمده باشد.


3. برطرف کردن نویز الکترونیکی در دوربین مداربسته

بهترین راه کار برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته تشخیص نوع نویز است. چیپ‌های تصویر در دوربین‌های مداربسته حساسیت محدودی نسبت به نور دارند. به این معنا که برای تشکیل تصویر در دوربین مداربسته نیاز به مقدار مشخصی نور است. زمانی که نور برای تشکیل تصویر کافی نباشد، مدار الکترونیکی به صورت خودکار سیگنال تصویر را تقویت می‌کند. این تقویت سیگنال باعث می‌شود نویز موجود در تصویر نیز تقویت شود که به صورت برفک و نقاط ریز رنگی در تصویر به نظر می‌رسد.

می‌توان گفت دلیل اصلی به وجود آمدن نویز الکترونیکی و برفک تصویر دوربین‌های مداربسته کمی نور در تصویر یا حساسیت بسیار کم چیپ تصویر در دوربین است. برای رفع این مسئله باید نور محیط نصب دوربین را افزایش دهید. همچنین از دوربین‌هایی که حداقل نور مورد نیاز برای تشکیل تصویر در آنها کمتر از نور محیط باشد، استفاده کنید.

 

4. برطرف کردن نویز الکترومغناطیسی در دوربین مداربسته

با توجه به این که به دلایل مختلف نویز الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود، در ادامه به معرفی و بررسی برخی از متداولترین آن‌ها می‌پردازیم:
 

قطعی در اتصال فیش های BNC

اتصال فیش‌های BNC را بررسی کنید. در صورتی که هادی کابل به خوبی به فیش BNC متصل نشده باشد، سیگنال با افتی شدید به نمایشگر خواهد رسید که به صورت نویز در تصویر مشخص می‌شود. برای رفع این مشکل فیش‌های BNC را بررسی کنید تا اتصال به درستی انجام شده باشد. پیشنهاد می‌شود تا جای ممکن از فیش‌های BNC لحیمی استفاده کنید.

 

طولانی شدن مسیرهای کابل کشی

طول کابل‌های تصویر دوربین مداربسته برای ارسال سیگنال‌ها محدودیت خاصی دارند. در کابل‌های RG59 با مغزی مس این محدودیت، حدود 500 متر است. در صورتی که مسیر طولانی باشد از کابلی با بالاترین کیفیت شیلد و مغزی استفاده کنید. البته با طولانی شدن مسیر نیز می توانید از ویدئو بالون اکتیو برای تقویت سیگنال تصویر استفاده کنید.

 

عبور کابل از نزدیکی منابع الکترومغناطیسی

در صورتی که کابل‌های تصویر از نزدیکی منابع الکترومغناطیسی مانند کابل‌های برق، ترانس‌های برق، موتورهای الکتریکی و … عبور کرده باشد نویز زیادی در تصویر ایجاد می‌شود. در طول کابل کشی باید توجه داشته باشید، کابل تا جای ممکن از چنین منابعی دور باشد. کابل‌های کواکسیال بیشتر در معرض این نویزها قرار می‌گیرند، در کابل کشی‌ها از لوله فلکسی برای عایق سازی مسیر کابل استفاده می‌شود. کابل‌های شبکه به ندرت تحت تاثیر نویز قرار خواهند گرفت. با این حال در صورت تحت شبکه بودن سیستم مداربسته، نوع SFTP در کابل شبکه بهترین انتخاب از نظر عایق بودن در برابر نویز است.حتما برای انتقال کابل‌ها از سینی و داکت جداگانه استفاده شود تا با کابل‌های برق هم مسیر نباشند. به ویژه در مسیرهای طولانی تاثیر بسیار بیشتر خواهد شد. در صورتی که از لوله یا سینی فلزی برای انتقال کابل‌ها استفاده می شود باید ارت شود.

 

نقش منبع تغذیه نامناسب بر نویز در دوربین مداربسته

منبع تغذیه یا آداپتور هم می‌تواند از علت پرش تصویر و یا نویز در تصویر دوربین‌های مداربسته باشد. در صورتی که ریپل ولتاژ خروجی آداپتور زیادتر از استاندارد باشد این امواج در تصویر خروجی دوربین تاثیر خواهند گذاشت. در نوعی از منبع تغذیه پتانسیومتر (Potentiometer) وجود دارد. پتانسیومتر این امکان که به جای ارسال VDC12، ولتاژ ارسال شده به دوربین را تغییر دهد، را فراهم می‌کند. با این کار افت ولتاژ در کابل کشی به حداقل رسیده و نویز در دوربین مداربسته کاهش می‌یابد.

نشتی برق از هادی های اطراف

گاهی ممکن است هادی فیش‌ها به هادی برق دار اطرف متصل شوند برای مثال هادی فیش‌های BNC به فلزات موجود در سقف کاذب در محل نصب دوربین وصل شوند. از آن جایی که این هادی‌ها دارای مقدار کمی جریان نشتی هستند این جریان در کابل‌ها جاری می‌شود و نویز ایجاد می‌کند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی می‌توانید فیش‌ها را با عایق بپوشانید و یا روش مناسب تر، زمین کردن تمامی تجهیزات مداربسته از جمله DVR و دوربین های سیستم است.
 

تاثیر گرمای هوا در نویز دوربین مداربسته

تغییرات دما و تابش های محیط موجب انحراف در مقدار سیگنال ارسالی می شود. گرمای هوا مقاوت الکتریکی هادی ها را افزایش می دهد و با گرم شدن بیشتر میزان افت سیگنال در طول مسیر بیشتر خواهد شد. بنابراین دور نگه داشتن کابل ها تا جای ممکن از تابش مستقیم خورشید و گرمای زیاد هوا یک راه حل مناسب برای برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته محسوب می شود.
 

5. تاثیر کیفیت تجهیزات و استانداردها

در تمامی موارد فوق فرض بر این است که دوربین مداربسته و تجهیزات از کیفیت استاندارد برخوردار باشند. دوربین ‌هایی وجود دارند که از کیفیت پایینی برخوردار هستند و تصاویر بی‌کیفیتی ارائه می‌دهند. بنابراین خرید دوربین ‌هایی که حداقل الزامات و قابلیت های لازم برای پروژه شما را دارند، بسیار حائز اهمیت است. اگر در تجهیزات سیستم مداربسته و سینی کابل، ارت به درستی انجام نشود، ممکن است باعث ایجاد هاله‌ی سیاه روی صفحه نمایش گردد. در صورت بروز این مورد، مشکل اعوجاج به نام لوپ زمین به وجود می‌آید. این مسئله اساسا زمانی رخ می‌دهد که دوربین، DVR یا زمین کننده منبع تغذیه در نقاط مختلف، با مقاومت ‌های متفاوت باشند که باعث ایجاد لوپ زمین می‌شود.

برای حل مشکل لوپ زمین تجهیزات را به همان نقطه مشترک (ground bus) ارت کنید یا بگذارید یک طرف (دوربین) با زمین تماس نداشته باشد. همچنین می توانید با قرار دادن چوب، پلاستیک یا دیگر مواد عایق بر روی پشت براکت دوربین مانع از نصب دوربین بر روی فلز شوید تا نویز در دوربین مداربسته به حداقل برسد.

6. عوامل موثر در پرش تصویر دوربین مداربسته

به طور خلاصه عوامل موثر بر پرش تصویر دوربین مداربسته یا نویز به صورت زیر است:

منبع تغذیه نامناسب در سیستم مداربسته

به کار بردن کابل‌های نامرغوب در سیستم مداربسته

استفاده از دوربین‌‌های با کیفیت پایین

استفاده از مبدل‌های بی‌کیفیت

عدم رعایت استانداردها توسط شرکت سازنده

عدم رعایت نکات ایمنی ( ارت و … )

اتصالات ضعیف

نور نا کافی

و…

 

 

7. تاثیر کابل نامرغوب بر نویز در دوربین مداربسته

همان طور که در بالا اشاره شد از عوامل موثر بر نویز در دوربین مداربسته استفاده از کابل‌های نامرغوب است. کابل‌های کواکسیال بخشی از سیستم مداربسته هستند. کابل‌های کواکسیال بی‌کیفیت و نامرغوب نمی‌توانند اعوجاج الکترومغناطیسی را به درستی تفکیک کنند. در نتیجه در کیفیت تصویر و اطلاعات ارسال شده خلل ایجاد می‌شود. یکی از راهکارهای بالا بردن کیفیت تصویر دوربین مداربسته توجه به این بخش از سیستم است. علاوه بر کیفیت کابل، فواصل انتخابی اجزا پروژه (دوربین‌ها و دستگاه ذخیره کننده، نمایشگر و…) نیز موثر هستند. باید بر اساس نوع کابل فاصله‌های مناسب در نظر گرفته شود، چرا که تمام کابل‌های کواکسیال نسبت به این موضوع دارای محدودیت هستند. این محدودیت در بخش بالا توضیح داده شد. در کابل‌های شبکه نیز نامرغوب بودن در کیفیت تصویر و ایجاد اعوجاج در دوربین مداربسته موثر خواهند بود.

 

8. حذف نویز دوربین مداربسته به صورت دیجیتال

برای برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته علاوه بر موضوعات مطرح شده در بالا راه حل دیگری توسط برخی از شرکت‌های تولید کننده دوربین مداربسته ارائه شده است. آن هم حذف نویز در دوربین مداربسته به صورت دیجیتالی با قابلیت DNR که نویز دوربین مداربسته را کاهش می‌دهد. در برخی از دوربین‌های مداربسته این قابلیت تعبیه شده است تا در صورت ایجاد نویز در دوربین مداربسته از میزان آن بکاهد. به این ترتیب تصویر با کیفیت بهتری ارائه می‌شود.


9. جمع بندی در نحوه برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته

در نهایت توصیه می‌شود برای حذف نویز دوربین مداربسته، عوامل موثر را بررسی و در صورت وجود اشکال در هر کدام از آنها اقدام به رفع آن نمائید. استفاده از تجهیزات مرغوب و با کیفیت، سلامت اطلاعات ارسال شده را تضمین می‌کند. در صورتی که این موضوع عامل ایجاد نویز در دوربین مداربسته نباشد، اتصالات را بررسی کنید. نویز در دوربین مداربسته موضوع جدا نشدنی است. با این وجود با رعایت اصول و استانداردها و نیز تنظیمات مناسب می توان ایجاد نویز در دوربین مداربسته را به حداقل رساند.

برای حذف نویز دوربین مداربسته کافیست به شرایط و وضعیت موجود نگاه کنید. چه چیزی باعث ایجاد اعوجاج یا نویز در تصاویر شده است. لازم به ذکر است وجود نویز در تصاویر تحت شرایط خاصی مانند نور کم، طبیعی است. نحوه برطرف کردن نویز در دوربین مداربسته در این شرایط تهیه دوربینی با قابلیت تصویر برداری در نور کم است، باشد. همچنین می‌توانید شرایط نوری محیط را به شکل مناسبی اصلاح نمایید.

 
 

 

نظرات:

loader